2015. július 18., szombat

A Csillagpont Randi kurzusára készülve...

Találtunk egy ilyen doksit még korábbról, de most is igaz :)

Ismerkedési tanácsok keresztyén fiatalok számára 

1. Döntsd el, mit akarsz! Gyakran, talán túl sokszor is hangsúlyozzuk, hogy nem biztos, hogy Isten azt akarja, hogy megházasodjunk. Véleményem szerint ez egy erős csúsztatás, mely igazából kifogásként szolgál a jelen generáció számára, hogy ne lépje meg ezt a lépést, vagy jó sokáig húzza-halassza. Zárójel bezárva. Ettől függetlenül az első lépés, amit meg kell tenned ahhoz, hogy randizhass, az hogy eldöntöd: valóban arra hívott-e el Isten, hogy egyszer férj vagy feleség legyél? Ha engem kérdezel, 99,9%-ban erre hívja el Isten az embereket, de ha valóban úgy érzed, hogy egyedül kell élned és szolgálnod őt, az is teljesen rendben van. Az a fontos, hogy te ezzel tisztában legyél!



2. Azonosulj nemi szerepeddel! A randizással kapcsolatos problémák gyökere onnan ered, hogy a nemi szerepeket teljesen összekutyulták nekünk. A konkrét koncepciók (pl. mit jelent férfinek és nőnek lenni?) elengedhetetlenek ahhoz, hogy egy ellenkező neművel ismerkedj és a kapcsolatotok előbbre is jusson. Legyen ez a napi imádságod: Uram, kérlek, mutasd meg mit jelent szerinted való nőnek/férfinak lenni! Ezzel nagyban megkönnyíted a párod dolgát! Ellenkező esetben az egész kapcsolat teljesen megfoghatatlan és labilis lesz.

Férfiaknak...
3. Dolgozz a látásodon! Egy nő azt várja az első randin, valószínű, hogy ezért is mondott igent neked
, mert szeretné meglátni, hogy hova fogod őt elvezetni! Te személy szerint hogy fogod meghódítani a világot? Mi a terved? És hogy fogod ezt véghezvinni? És ami a legfontosabb, milyen szerepet szánsz a feleségednek ebben? Ha nincs terved, egy éretten gondolkozó nő azonnal elveszti az érdeklődését. Ha a tervedben pedig csak te szerepelsz, szintén hasonló reakcióra számíthatsz. Isten egyedi céllal teremtett téged, te tisztában vagy vele, hogy mi is ez pontosan?

Nőknek...
3. Készülj választani a látások közül! Valamiért a nőknek általában hamarabb leesik: egyedül nem fog menni. Bennetek van az érzés, férjre, családra van szükségetek, egyszerűen ebben tudtok gondolkodni. Válasszatok hát „látó” férfiakat, akiknek ismeritek a látását, látjátok, hogy merre halad az élete és úgy érzitek, hogy teljesen osztozni tudtok a látásában. Jól gondoljátok meg kinek a tervébe vesztek részt! Lehet valaki nagyon okos, sikeres, gazdag, befolyásos vagy népszerű. A legjobban azzal jártok, akinek a szíve az Úr Jézusé és a listájának első pontja az Ő országának építése. Ez a legjobb befektetés jövőbeli feleség-édesanya szemmel a következő 40-50 évre az életedben!  

4. Légy leszólítható! Tartsd magad ahhoz, amit az első pontban tisztáztunk: férj/feleségnek készülsz! (Ha valóban így van, amire nagy a valószínűség:) Készülj a randizásra, ismerkedésre! IGEN! Ez azt jelenti, hogy odamehet hozzád valaki ismerkedni! Ehhez viszont jelezned, érzékeltetned kell, hogy ég a zöld lámpád. Ehhez szükség van nyitottságra, és bele kell menned olyan beszélgetésekbe, találkozásokba, amik kicsit kimozdítanak a komfort zónádból. Nézz szembe a ténnyel, a párválasztás nem fog teljes passzivitás mellett megtörténni veled! Akár fiúként, akár lányként, aktívan tenned kell az ügyért! Bár fiú és lány aktivitás között van különbség, fiúk: kezdeményezzetek, lányok: érzékeltessétek, hogy oda lehet hozzátok menni, sőt, szerintem teljesen belefér, ha egy beszélgetést kezdeményeztek, de azért ne nyomuljatok. A tangóhoz két emberre van szükség!  

5. Ne parázz, randizz!
Sok mindentől tarthatunk, mikor randizásról van szó: visszautasítás, cikis jelenetek, vélemények különbsége, csalódás, kényelmetlen megjegyzések, öltözködés, etikett, nem várt meglepetések, stb. Nem beszélve arról, hogy vásárra visszük a szívünket - ki tudja még, hogy a hónapok, évek során mibe keveredünk érzelmeink terén. Mindezek ellenére és mindezekkel együtt, bátorítalak, randizz! Az udvarlás, kezdeményezés, randizás, együtt járás során rengeteget tanulhatunk magunkról, a másikról, Istennel való kapcsolatunkról, férfi, női szerepekről. A randizás rendkívül mélyen és hatékonyan formálhatja a jellemünket. Ha elmúltál 16, legyél aktív randizó! El tudom képzelni, hogy néha kellenek szünetek, de ne dőlj be korunk hazugságának, hogy ezzel ráérsz majd később foglalkozni! Megkérdezhetsz jó néhány 35+ ismerősömet (keresztyének!), akik nagyon megbánták, hogy fiatalabb korukban nem randiztak. Ismerkedj, és ha egyenesben vagytok, merj fiatalon házasodni!

6. Vond be a belső kört!
Sok hasznos visszajelzést kapunk magunkról ha randizunk. Ahogy a kapcsolat komolyodik azonban érdemes bevonni néhány olyan embert is, akikre felnézünk, ismernek, szeretnek és számít a véleményük. Sokszor az érzelmeink miatt homályosan látunk, de egy jó barát, szülő, lelkipásztor jó tanácsa segít reálisan látni a dolgokat. Akár abban, hogy lépni kéne már az eljegyzés, házasság fele, akár abban, hogy igazából csak erőltetjük az egészet.

7. Rendezd az önértékelésed és érzelmeidet!
Úgy érzem, egyre jobbak vagyunk a teljesítésben és egyre gyengébbek az érzelmeinkben – azaz a kapcsolatainkban. Tölts időt, energiát azzal, hogy megvizsgáld, egészségesen kötődsz-e az emberekhez? Meghitt, felszabadult barátságaid vannak? Vagy inkább függő, erőltetett és nem őszinte kapcsolatok vesznek körül? A kapcsolatok nem témazárók, szigorlatok vagy pályázatok megírása! Itt nem a teljesítmény számít, hanem az érzelmek egészséges kezelése. Könnyítsd meg a párod dolgát és simítsd el ezeket a dolgokat mielőtt párválasztásra adod a fejed!

8. Kommunikálj!
Szorosan az érzelmeinkhez kapcsolódik a jó kommunikációs készség. Mennyi konfliktus adódik ebből az élet minden területén: valaki nem szólt, vagy mi nem úgy értettük. Ha jól tudsz kommunikálni – nem csak beszélni, hanem befogadni, megérteni is – akkor jöjjön bármilyen konfliktus, képes leszel jól megélni azt a pároddal. Fektess energiát a kommunikációs készséged fejlesztésébe és lépj előre ezen a téren. Ez már az ismerkedés fázisánál rendkívül sokat fog lendíteni a dolgon!

9. Imádkozz a randik előtt, után!
Állásinterjú előtt is ezt tennénk. Egy randi viszont ennél sokkal fontosabb, hiszen egy munka mindössze csak egy időszakra szól az életedben, a házasság pedig szerencsés esetben életed végéig. Kérd Isten áldását a találkozásra, kapcsolatra és kommunikációra és ő meg fogja azt áldani. Felbecsülhetetlen „hátszelet” kap az egész kapcsolatotok ettől!

10. Szolgáljatok együtt!
A lehető legjobb módja annak, hogy valakit igazán megismerj az nem az összeköltözés, (Kérlek, ne költözz össze házasság előtt!) hanem az, ha együtt szolgáltok! Legyen az önkéntesség, gyülekezeti gyerekmunka vagy falumisszió. Egy keresztyén házasság utána is erről szól: hogyan építitek együtt Isten országát. Milyen jó bevezetés és próba ez egy életre szóló elköteleződés előtt!

+1. Ne félj segítséget kérni!
Hazánk nagy részében diszfunkcionális családi és sajnos sokszor gyülekezeti környezetben nő fel az ember. Ez azt jelenti, hogy lelki fejlődésednek nem megfelelő környezetben váltál felnőtté. Tehát valamilyen szinten – ez persze egyénileg eltér – lehet segítségre van szükséged ahhoz, hogy a múltban ért sebeket feldolgozd. Élj a szakirodalom, szakértők és segítő, szerető testvérek gyógyító segítségével!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.