2015. július 29., szerda

Kérdezték, mi válaszolunk...

FB-n érkezett a megkeresés egy egyedülálló keresztyén sráctól, mi a véleményünk az alábbi témákról, egészen pontosan így szóltak kérdései:


"Konkrétan mit csináljon pl. aki felnőttként tért meg és túl van x kapcsolaton? Hogy vezessék a kapcsolatot, hogy ne hűljön ki, de ne is vétkezzenek? Mi a helyzet az önkielégítéssel...?"


Nagyon jók  a kérdések és érdekes, komplex témaköröket érint. A blog bejegyzés határait figyelembe véve leírjuk azt, amit mi gondolunk általánosságba ezekről a témákról, ahogy mi értjük, hogy Isten igéje hogy üzen ezekkel kapcsolatban.


A kérdések érintik

  • a felnőtt megtérésnél gyakran előforduló előző, világi kapcsolatok kezelését
  • a kapcsolat fejlődését, szakaszait, időzítését
  • a házasság előtti szex kérdését
  • és az önkielégítést


Régebbi világi kapcsolatok kezelése keresztyénként

Ezek a kapcsolatok lehet, hogy akár hasznos jellembeli fejlődéshez vezettek és sokat tanulhattunk belőle a másik nemről, az udvarlásról, a párkapcsolatokról. Sokszor azt vesszük észre, hogy a "steril" gyülekezeti környezetben felnőtt fiatalok, fiúk és lányok nagyon sokszor nem birtokolják azokat az alap készségeket, melyek elengedhetetlenek lennének a párkapcsolathoz - pl. hogy a fiúk kezdeményezzenek, udvaroljanak, a lányok pedig képesek legyenek érzelmeiket kezelni és kordában tartani, feloldódni egy randi szituációban...ezért is csináljuk a randi kurzusokat, hogy fejlődjenek a keresztyének ezekben a készségekben!
Tehát ha érintett vagy ebben a pontban, bátorítunk, hogy mindent, amit tanultál ezekből a kapcsolatokból, használd fel keresztyénként! Értékes "know-how" birtokában lehetsz, mert ki mertél próbálni dolgokat, érzelmeket, kapcsolatokat, etc., amelyek tapasztalatokkal láttak el a jövőre nézve. Az érettség ezen a téren jövendőbelid számára mindenképpen értékes terület lesz!

A dolog árnyoldala a sebek és a testiség, ami a világi kapcsolatok természetes velejárója - túl korán túl sok minden történik - és mivel nincs a kapcsolatnak olyan biztonságos (és áldott!) kerete mint a házasság, így adott, hogy akár mély érzelmi sebeket szerzünk egymásnak. Fontos tudni, hogy ezektől Isten meg akar tisztítani és képes is rá. Ezek az emlékek és élmények nem tőle valók. Lehet, hogy voltak köztük örömteli pillanatok, de összességében átok volt mint áldás. (Bizony a szexnél csak ez a két lehetőség van.) Isten szeretné újraírni a szexualitásunkat, melyek az ő tervei szerint valók. Legyen akármekkora a kísértés - és lehet, hogy annak, akinek vannak előzetes kapcsolatai nagyobb, mint másoknak, bár ebben nem vagyok biztos - ha őszintén vágyunk rá, Isten meg tud őrizni egészen a nászéjszakáig a kísértéstől. Ne felejtsük, hogy a sátán az utolsó pillanatig el akarja rontani azt, amit Isten jónak teremtett. Bele akar rondítani és azt akarja, hogy ne éljük át azt az örömöt és intimitást, amit a szexualitásba Isten beleálmodott, amely csak férj és feleség között lehet áldott.

Egy egészséges párkapcsolat fejlődése és szakaszai

Mi úgy látjuk, hogy az ismerkedés és barátkozás max. 1 évig tarthat, ez után a legtöbb esetben dönteni kell: jegyességre lépünk vagy barátok leszünk? Ezt követően megint csak nem érdemes többet várni az esküvőig mint még 12 hónap.
Tehát mi úgy gondoljuk, hogy a randizástól kezdve ca. 2 évről beszélünk a házasságig (amikortól belép az aktív szexualitás). Az esetek túlnyomó többségében, ha nem így alakul a párkapcsolat fejlődése, akkor valamilyen kifogásról, hárításról vagy más problémáról beszélünk:
- elköteleződési krízis
- anyagiak előtérbe helyezése
- a világ véleményének túlértékelése (pl. a korai házasságról)

Ha alapvetően hosszabb időről van szó (pl. több éves kísérletezésgetés egymással vagy hosszú évekig tartó jegyesség, netán összeköltözés házasság nélkül) a kísértés is nagyobb, hogy a növekvő lelki és érzelmi intimitáshoz testi intimitást is csatoljunk. És pokollá válik a várakozás is, de ha beadjuk a derekunk és szexelünk, azzal sem oldjuk meg a feszültséget, hiszen kivesszük a szexet a helyéről, azaz ismét rosszkor rossz dolgot teszünk.

Két dologra kell tehát odafigyelni:

1. ha nem lépünk tovább a kapcsolatban - barátkozásból randizás, randizásból jegyesség, jegyességből házasságba - a megfelelő időben, akkor a dolgok elkezdenek poshadni. A hárítás, kifogások és egyéb bűnök miatt a kapcsolatba belép a frusztráció, ami abból adódik, hogy egyszerűen a kapcsolat nem tud természetes módon tovább fejlődni, növekedni. Házas embereknél, akik nem vállalnak vagy nem vállalhatnak gyermeket, jól ismerik ezt a "poshadt" állapotot...már rég kész lennének egy másik emberről gondoskodni, de valami miatt nem teszik/tehetik.

2. A szex nem a kapcsolat kihűlését gátolja, ahogy az a kérdésben megfogalmazódott. Valószínű más probléma van a kihűlés mögött (pl. nincs következő lépés, a kapcsolat nem megy semerre, megrekedt, etc.). A szex a házasságon belül valóban betölti a kapcsolat felforrósításának a szerepét - azonban itt áldást hoz, házasságon kívül pedig sebeket.

Házasság előtti szex

Ha keresztyénekről van szó és ez kérdés, akkor valószínű Isten igéjéhez való viszonyulásuk is kérdéses. Ha nem keresztyénekről van szó, akkor is sokkal áldásosabb biztonságos érzelmi keretek között megélni a lehető legbensőségesebb intimitást, ami férfi és nő között létezhet.

A fent említett eléggé jó ütemben haladó kapcsolatban kivitelezhető a várakozás és mi mindenképpen ezt ajánljuk, mert ez Isten szerint való, aki a házasságon belülre helyezte a szexualitást.

Ha elbuktatok van esély az újrakezdésre, a kegyelem Istene újból tudja építeni kapcsolatotokat és be tudja gyógyítani az így szerzett sebeket. És az így megélt bűnbocsánat, kegyelem és "második esély" talán további lendületet ad a kapcsolatotoknak, hogy mindez házasságban valósuljon meg.

Fiúk!
A házasság előtt semmi szükség nincs a szexre! Nem kell kipróbálni, hogy működik-e és nem kell érzelmileg zsarolni a párunkat, hogy odaadja magát. Tiszteljétek a párotokat azzal, hogy vártok a szexszel a nászéjszakáig, amivel azt kommunikáljátok, hogy nektek ő ennyire értékes és fontos!
Legyetek férfiak, legyetek felelősségteljesek és kitartóak!


Önkielégítés

Nem egy egyszerű téma ez sem. Mindenféle teológiai eszmefuttatás nélkül elmondjuk a véleményünket.

Az önkielégítés rendkívül kiváló melegágya lehet olyan bűnöknek mint a paráznaság, a fantáziálás és a függőség. Számos nehézséget is okozhat később a házasságon belüli szexualitásban.

Ugyanakkor egyrészről tisztában vagyunk vele, hogy pont azért mert a világ átvert sokakat és már rég házasnak kéne lennetek és rendszeres szexuális életet élni (ezt is jól elrontotta a Sátán), másrészről a teljes sterilitás 35 éven keresztül, nagy kegyesen a nemi szerv teljes figyelmen kívül hagyása szintén problémákhoz vezethet házas emberként (nem tudom hogy működik a saját testem, mi az, ami jó nekem - akkor a párom honnan fogja tudni??), ezért nem tudjuk kategorikusan rámondani, hogy mindenképpen és minden helyzetben bűn.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.