2015. február 25., szerda

Randi kurzus 1,2,3

Megtartottuk a debreceni Randi Kurzus 1,2,3-at múlt szombaton.

Mentünk, beszélgettünk, sokkoltunk, kérdésekre válaszoltunk, történetünkről beszélgettünk és összességében nagyon jól éreztük magunkat. Reméljük érdemes volt a résztvevőknek is ideszánni a szombat délelőttjüket.


A "Honnan tudom, hogy ő a nagy ő?" címszó alatt először is azzal kezdtük, hogy
- miért akarunk egyáltalán kapcsolódni? Párt választani? Házasodni?
- beszéltünk ennek a természetes gyökereiről, hiszen Isten kapcsolatra teremtett bennünket
- mégis azt látjuk, hogy valami alapvetően rossz a kapcsolatainkban: említésre került a bűneset tragikus következménye az emberek egymás iránti bizalmát illetően

Folytattuk az egészséges és egészségtelen párkapcsolat jellemzőivel:





Erik Erkison, de szerintünk is az emberek többsége megtalálja, meg kéne találnia párját - ahogy az elhívását is - 18-22 között. A kérdés, hogy meg merjük-e hozni azokat a döntéseket, amik ezt elősegítenék az életünkben?



Az egyik legnagyobb átka a párkapcsolatoknak a nagy kavar, ami a fejekben létezik: hol a helyem férfiként és nőként ebben a társadalomban (és egy párkapcsolatban) és mi az, amire a másik számít, mi férfias/nőies? 


Ideális esetben egy keresztyén párkapcsolat érett is. De sajnos ez nem minden esetben van így. Előfordulhat, hogy pont keresztyének azok, akiknek kapcsolatát az első diában felsorolt tényezők jellemzik. Mindenesetre Isten érett, felelősségteljes és egészséges kapcsolatra hív. Ha keresztyénekről van szó, akkor + egy tényező: JÉZUS KRISZTUS jellemzi még ezt az érett kapcsolatot. 
A keresztyén párkapcsolat 2 (nem 1 vagy 1,5) keresztyén ember kapcsolata. Ha csak az egyik fél megtért hívő, nem keresztyén párválasztásról beszélünk. 
Ahogy az alapja, úgy a célja is teljesen más: nem a gyerekvállalás vagy munka, hanem Isten országának építése. Minden más e mögé kerül a listán egy keresztyén családban.

Beszélgettünk kicsit a média káros hatásáról is. Nem vagyunk totál populáris média ellenesek, de fontos, hogy tudatában legyünk annak, hogy a main stream anyagok nem egy kapcsolatközpontú életre nevelnek és bátorítanak bennünket. 

A média mellett sokszor sajnos a szüleink (és néha nagyszüleink) azok, akik lebeszélnek bennünket a párválasztásról, házasságról, elköteleződésről. De nem is kell ezt szó szerint megtenniük, elég nagy és káros hatással van ránk a kiégett házasságuk, mely mivel nem hiteles, nem vonzz bennünket, hogy hasonló kapcsolódási formába invesztáljunk. 



Még egy tényezőt hozzáadnék, amit az előadáson nem említettünk, de sajnos sokszor mi is, akiknek kicsi gyerekeik vannak túl sokat panaszkodunk és úgy tüntetjük fel a gyereknevelést, mint a világ legnehezebb és legnagyobb áldozatokkal járó elfoglaltságát. És ez azért eléggé fals képet adhat erről a gyönyörű és hatalmas kiváltságokkal és örömökkel járó feladatról. 

Innen folytatjuk nem sokára:: 
Kezdeményezhet-e a lány? 
Szabad-e randizni? 
Isten hogy mutatja meg, hogy ki lesz a nagy ő?

Aztán:
- hazugságok a szexről
- a felcserélt nemi szerepek átka
- mit hozunk otthonról egy párkapcsolatba

Illetve: EQ és teljesítménykényszer - az érzelmeink és identitásunk szerepe a sikeres párválasztásban. 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.